Deco Casa

Idei multe, bani putini !

Ce simbolizeaza culorile atunci cand le folosim pentru decorarea interiorului ? – Albastrul

février9
AsternuturiSiProsoape.ro

V-ati hotarat sa va lansati intr-o decorare in tonuri de albastru ? Haideti sa facem un mic tur al acestei culori, sa incercam sa o cunoastem mai bine.

Albastrul este o culoare a carei paleta de nuante este imensa. Culoare rece, albastrul se poate declina in nuante celeste sau maritime care merg de la o intensitate aproape violet pana la tonul pastel, cristalin.

Inca din antichitate, albastrul care inspira calmul, intra in gratiile civilizatiilor occidentale care il asociaza lui Zeus. Culoarea cerului era pe atunci cea a zeilor. Albastrul a fost mult timp rezervat elitelor pentru simplul motiv care era « pretul ».  Tocmai incepand cu secolul al optsprezecelea a putut fi stapanita aceasta culoare. In zilele noastre ramane culoarea preferata a occidentalilor care realizeaza din ce in ce mai multe concept de amenajari interioare cu albastru. Calitatile ei relaxante au fost demonstrate si efectele ei psihologice sunt utilizate in domeniul medical.

Inventarea acestei culori a fost pur si simplu accidentala ! In secolul al optsprezecelea, un comersant  de culori celebru din Berlin, pe nume Diesbach, a cumparat de la un chimist un stoc de potasiu. Calitatea foarte scazuta a acestui ingredient l-a condus la o descoperire. Atunci cand a vrut sa obtina rosul aprins amestecand asa-numitul « potasiu » cu reteta lui obisnuita, nu a reusit sa obtina decat culoarea albastra ! Furios, acesta se intoarse catre chimistul care ii furnizase substanta pentru a-i cere socoteala. Acesta din urma intelese imediat care era adevaratul potential al descoperirii si incepu sa comercializeze culoarea nou nouta care era in acelasi timp : stabila, profunda si foarte ieftina.  Astfel, descoperirea aceasta a contribuit enorm la introducerea albastrului in amenajarile interioare.

O amenajare 100% albastra creaza o atmosfera mai degraba rece, care nu merge foarte bine in camerele in care se primesc invitati. Totusi, folosita in tonuri de gri-bleu (se mai numeste “de Suedia”) aceasta culoare este apreciata ca fiind sinonima unei amenajari “chic” si sobra. Este de preferat sa fie folosita cu precadere in dormitor gratie efectului ei sedativ. Culoarea albastru va va linisti noptile si va favoriza somnul reparator. Asta, bineintele, in cazul in care nu optati pentru albastrul cobalt a carei intensitate este foarte ridicata.

Asociati albastrul cu galbenul atunci cand ganditi amenajarea interiorului dumneavoastra. Aceasta combinative va da o armonie inspirata : merge foarte bine in birou.

Un albastru de culoarea lavandei duce cu gandul catre mediul rural, de “la tara”, la camp cu flori si pentru un efect  mai bun, adaugati tente de alb, de galben si chiar de verde deschis.

In bai de asemenea, albastrul este déjà o culoare des folosita intrucat evoca intinderile de apa si permite jocuri cu imagini sau obiecte marine.

Sfatul BeeStick ! :

Ideea ca daca vopsiti peretii bucatariei in albastru va face mustele sa se indeparteze este complet eronata. Astfel, mizati pe alte culori pentru bucatarie si eventual, imbogatiti peisajul cu autocolante decorative pentru bucatarie.

posted under Sfaturi Deco

Email will not be published

Website example

Your Comment: