Deco Casa

Idei multe, bani putini !

Cum se repara un perete din rigips ?

juillet25
AsternuturiSiProsoape.ro

Placarea cu rigips are mai multe avantaje :

 • izolatie mai buna
 • Un perete mai drept
 • Castig pe partea estetica (se pot ascunde cabluri, tevi, etc)

Si multe altele inca…

Dar ce facem atunci cand suntem obligati sa taiem cate o bucata din peretele nostru frumos, drept si estetic pentru a repara cate o teava sau pentru a verifica ceva ?

In acest articol Deco-Casa vine in ajutorul persoanelor care se regasesc intr-o astfel de situatie si vor sa economiseasca banii de zugrav si mai ales, il dedicam persoanelor care vor sa fie sigure de calitatea reparatiei.

Am ales sa reparam un perete care a fost decupat pentru a repara o scurgere a apei evacuate de condensul unui aparat de aer conditionat. In mod normal, tubul de evacuare a acetei ape trebuia sa ajunga pe terasa si sa lase apa sa se scurga. In schimb, in situatia data, tubul lasa apa sa se scurga intre pereti si se infiltrase in tavanul vecinului de dedesubt.

In urma interventiei prin care furtunul de evacuare a condensului a fost scos pe terasa au ramas doua incizii in perete care aratau cam asa :

reparatii perete din rigips

Ce trebuie facut pentru a acoperi astfel de gauri cu costuri minime ?

Pasul 1

Mergem intr-un magazin de bricolaj si ne cumparam cele necesare pentru reparatii :

Lista de cumparaturi :

 • foaie de rigips de aceeasi grosime ca cea care a fost aplicata pe perete
 • Un cutter bun sau o panza de taiat rigips-ul
 • Una sau mai multe bucati de tabla (in functie de cate gauri aveti de reparat)
 • Suruburi
 • Surubelnita (daca nu aveti)
 • 300 – 500gr de pasta de umplere a rosturilor si care este folosita si pentru finisaje (Super Rigips)
 • 1 foaie de smirghel

smirghel

Pasul 2

Indreptati cu ajutorul cutterului incizia din perete astfel incat laturile sa fie drepte

Pasul 3

Masurati dimensiunile gaurilor din perete si decupati din placa de rigips cumparata bucati care sa respecte intocmai dimensiunile notate.

Pasul 4

Fixati bucata din tabla in peretele de rigips, in partea din spate a acestuia, astfel incat sa puteti aplica bucatile de rigips decupate pe ele.

Suruburile trebuie insurubate bine pana cand se infunda putin in perete , astfel, spatiul ce ramane va fi umplut cu chit pentru rigips si adus la acelasi nivel cu peretele.

Pasul 5

Aplicati acum bucata de rigips decupata la dimensiunile luate mai inainte si insurubati-o bine pe bucata de tabla. Astfel, veti evita ca bucata de rigips adaugata sa cada in spatele peretelui.

Pasul 6

Acum ca peretele este reparat, trebuie aplicat chitul de rosturi si pentru finisaje. Acesta se prepara cu apa pentru a obtine o pasta nici prea moale si nici prea tare. Pasta astfel pregatita se aplica cu ajutorul unei spatule.

Tips : pasta trebuie aplicata omogen, incercati sa nivelati cat mai bine !

Pasul 7

Rabdare. Da, trebuie sa aveti rabdare ca sa se usuce pasta aplicata

Pasul 8

Acum intra in actiune smirghelul cu care veti netezi suprafata uscata pana cand devine perfect neteda. De asemenea, trebuie sa curatati suprafata dupa smirgheluire pentru o mai buna aderenta.

Pasul 9

Aici este momentul de dilema. Ce sa facem ? Sa reaplicam vopsea lavabila ? sau sa optam pentru o alta solutie precum stickere decorative ?

Ce trebuie sa stiti este ca daca optati pentru aplicarea de var lavabil, dupa uscare, se va vedea o diferenta clara intre restul peretelui si locurile reparate si revaruite. Astfel, ori se revaruieste tot peretele ori se opteaza pentru o alta solutie pana la urmatoarea zugraveala generala a casei.

Ca sa nu mai vorbim ca daca peretele are o anumita culoare, va trebui sa regasiti codurile si marca exacta intrucat intre o marca de var lavabil si o alta sunt diferente de nuanta notabile.

Noi am optat pentru stickere decorative. Astfel, Pasul 9 la noi, consta in alegerea stickerelor potrivite pentru o sufragerie generoasa ale carei culori predominante sunt rosu grena , bej si negru wenge.

Am facut o compilatie de stickere pentru ca da! Stickerele decorative va dau posibilitatea sa fiti cretivi. Le puteti combina astfel incat sa obtineti un decor ingenios si pe gustul dumneavoastra.

Iata compozitiile noastre :

Am ales 3 cadre dreptunghiulare. Doua cu laturile mai subtiri, de 7cm si unul cu laturile de 9 cm grosime. Dimensiunile cadrelor : 45×50cm

Am aplicat cadrele pe perete si apoi, in interiorul acestora am lipit stickerele alese :

Nu va limitati, dati frau liber imaginatiei. Pentru papadie am decupat separat elementele separate si le-am aplicat ca si cum ar fi « suflate » inafara cadrului.

Bine bine, si ce legatura au aceste stickere cu suprafata pe care am reparat-o noi. In cazul nostru, am optat pentru inlaturarea unor etajere care ocupau prea mult spatiu din suprafata peretelui. Am inlocuit etajerele cu aceste compozitii de stickere.

Pentru a completa decorul, urmeaza acoperirea suprafetei pe care am reparat-o de sub aparatul de aer conditionat :

Pentru ca decorul creat ne duce cu gandul la natura : fluturele, papadia, ne-am gandit ca sub aerul conditionat, cel mai nimerit ar fi sa continuam in acelasi ton si am optat pentru un norisor alb pe care am aplicat cateva pasari negre.

Si acum, tabloul complet este urmatorul :

Sfatul BeeStick :

Site-ul www.sticker-decorativ.ro ofera o multime de modele de autocolante de perete disponibile la 3 dimensiuni. In cazul in care aveti nevoie de alte dimensiuni decat cele disponibile pe site, faceti o cerere pentru o dimensiune personalizata :

Spor la Decorat !

posted under Sfaturi Deco
One Comment to

“Cum se repara un perete din rigips ?”

 1. On juillet 25th, 2010 at 16 h 14 min Mirela Says:

  Este foarte interesant. Asta arata ca stcikerele sint si utile nu numai frumoase.
  Bravo !

Email will not be published

Website example

Your Comment: